Zoek-concentratie


Op dat woord kwam ik door Olga die iedere morgen om 9.15 op Ned.1 samen met Duco de ochtend gymnastiek leidt.


Steeds weer herhalend, adviseert zij om d.m.v. het aanspannen van je buik en rugspieren je ruggengraat te beschermen, die dan niet in de buiging vanuit de heupen in een verkeerde kronkel terecht komt!

Daarbij is het de bedoeling dat je ook nog gewoon doorademt! Ga d’r maar aanstaan!


Die buikspieren vind ik wel, maar bij de rugspieren is dat niet zo eenvoudig. Dat weet zij en ze zegt dan ook dat je die rugspieren moet “zoeken”. Van binnen uit aftasten dus, want ik kan mijn rug niet zien, laat staan dat je sowieso die ingewikkelde spieren van buiten uit zou kunnen vinden.


Dat was voor mij een inspirerende opmerking! Behalve dat ik die rugspieren van binnen uit vond, bracht me dat op het idee de concentratie die het gevolg was van dat zoeken ook op terreinen te gebruiken waar ik voor mijn gevoel geen goed contact mee maak.


Dat is vooral de ademhaling tijdens de dagelijkse bezigheden, maar ook tijdens het fietsen. Ik controleer die ademhaling steeds, ben altijd te laat en het voelt niet lekker. Nu ben ik daar bij wijze van spreken van binnen uit met een lampje aan het zoeken en krijg inderdaad contact; waardoor de ademhaling meer organisch bij mij gaat horen.


Dat dit nu van natuur uit goed voelt…zo ver ben ik nog lang niet, maar misschien kan ik door mijn gerichte aandacht ooit zo ver komen en neemt de ademfunctie het van me over, zodat ik me weer op een ander defect kan concentreren.


Dat ‘zoeken’ is een eye-opener…! Daar had ik toch zelf wel op kunnen komen! Kennelijk niet! Anders had ik het wel gedaan! Zo kan men z’n zegen overal en nergens vinden, indien men echt geïnteresseerd is.


Dat vind ik wel mooi, echte interesse is die van binnenuit en nooit van buitenaf aangeleerd.
 

 

 
ELSE KIJGSMAN.NL