Wandelen langs zee.


Dat vind ik heerlijk en het is meteen een prachtige studie!

“Der Geist mit Mir und die Sache”, een  machtige uitspraak van Elsa Gindler. Daar ben ik mee bezig tijdens die wandelingen.


“De Geest”, staat voor volledige aandacht: ‘Konzentration’. Ervaren hoe je voeten zich afrollen in het zand, bespeuren wat er in je benen en in je verdere lichaam gebeurt. Je ademt ook nog tijdens het wandelen! ‘Tegenwoordigheid van geest’ dat kan je dus  trainen, we hoeven het niet ver te zoeken.


Die Sache, “de zaak” klinkt in het Nederlands al helemaal niet. Toch gaat het om “de zaak”, dat wat niet je lichaam, maar buiten je is: waarmee je je uiteenzet.  Je kunt met laarzen of gympjes lopen. Het zand: bij eb is het stevig, maar soms zak je er ineens in weg.

Bij vloed, loop je in het mulle zand. Het kan windstil zijn, maar vanmiddag was er een zuidwester storm. Wat een verschil als je die achter of tegen hebt! Allemaal zaken waarop wij reageren.


En dan is er die “Mir”, mij, die “ik”, die in het midden staat en dit allemaal ondergaat;  mijn lichaam, de toestand waarin ik verkeer, fit of afgepeigerd, noem maar op. Hoe is mijn stemming, rustig of in de war: ben ik met mijn hoofd wel op het strand?


Der Geist/de geest, is een categorie apart en heeft met emoties niets van doen. Het is een rustige, helende concentratie, die iedere persoonlijke onrust overstijgt.


Als ik s’ nachts aan het malen ben en ik weet mijn aandacht in een ander punt van mijn lichaam te krijgen, dan wordt mijn malende hoofd bevrijd.  Niemand kan op twee plaatsen tegelijk zijn!


Deze aandacht train ik dagelijks op het strand. Met als blijvend gevolg; orde en beheersing van mijn gemoedstoestand.

Een training die daar de tijd en ruimte krijgt. En daarbij nog die heerlijke frisse zee lucht, wat wil een mens nog meer.

ELSE KIJGSMAN.NL