Onze planeetIn december 1968 veranderde voor goed onze blik op de aarde,

Ruimtevaarders zagen voor het eerst onze planeet vanuit een ander perspectief.


Sindsdien kunnen wij niet meer om de kwetsbaarheid van onze planeet heen en vooral architect Thomas Rau heeft mij duidelijk gemaakt dat ook de aarde een ruimteschip is en wij zo goed mogelijk moeten roeien met de riemen die we hebben.


André Kuipers sprak behalve over de kwetsbaarheid ook over de schoonheid van die wonderbaarlijke bol in de ruimte met al zijn kleuren, tekeningen en contouren en dat is dan nog alleen dat wat een mens met zijn ogen kan zien.


Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Debussy en al die andere geniën op zo vele gebieden hebben daarbij ook nog zaken in kaart gebracht die wij niet met onze ogen vanuit de ruimte kunnen zien,

maar die ons als mensheid wel op de been houden.


Onze planeet met zijn bewoners is één groot wonder waarbij we het ook nog voor elkaar krijgen er een zooi van te maken. Is dat vooral omdat we er midden inzitten en de ruimtelijke afstand ontbreekt?


Wij zijn geen André Kuipers of Wubbo Ockels die dat andere perspectief mochten beleven. En toch kunnen ook wij van binnen uit van perspectief veranderen… zo als die vele genieën ongetwijfeld mede daardoor hun terreinen in kaart brachten.  We hebben allemaal de mogelijkheid dingen anders te gaan zien.


Ten goede en ten kwade, maar die keuze is er wel… en die begint bij een ander perspectief. Een mooie les van de ruimtevaart!ELSE KIJGSMAN.NL