Ons lichaam.


Het lichaam is ons huis, ons mens-zijn, het meest individuele en tegelijkertijd het meest universele wat we hebben.

Via mijn lichaam ben ik verbonden met de wereld en lees ik de werkelijkheid. Mijn lichaam draagt alle sporen, bijna alle littekens van de ervaringen die ik heb ondergaan.


Deze tekst is van de choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker.


Iedere keer als deze tekst tot mij doordringt is het een schok…

Dat mijn lichaam die betekenis  zou kunnen hebben!


En dan te bedenken hoe wij mensen in de dagelijkse praktijk tegenover ons lichaam staan. Er nauwelijks aandacht voor hebben en alleen bezorgd zijn als het ons niet ten dienste staat.

“Ik heb een lichaam” is voor de meesten van ons logischer dan “ik ben mijn lichaam”.


Er staat “het lichaam is ons huis”. Ons meest intieme thuis! Dat waarmee we van jongs af aan vergroeid zijn. Letterlijk! 


“Het lichaam is ons huis, ons mens-zijn” hoe is het mogelijk dat dit meest individuele en tegelijkertijd meest universele wat we hebben niet die rol speelt in ons leven? Is het te vanzelfsprekend?


Zijn wij via ons lichaam verbonden met de wereld of lezen we alleen met ons hoofd de werkelijkheid? Wie herkent de littekens van zijn ervaringen in zijn lichaam? Is Anne Teresa De Keersmaeker een vreemde in onze wereld?


Een heel bijzondere vreemde is ze, één van de meest prestigieuze hedendaagse dansers en choreografen, ze weet waar ze het over heeft.


Hoe zit het bij mij als pianiste? Wat kan ik van deze uitspraken leren?


Voor mij is het thuis zijn in mijn lichaam aan de piano van levensbelang. Niet alleen vanwege mijn slechte gehoor, maar om me thuis te voelen op de toetsen van de vleugel. Chopin was met de toetsen vergroeid en zo wil ik het laten klinken.


Wanneer de tekst van Anne Teresa Keersmaeker voor mij aan de piano werkelijkheid zou worden, dan betekent het automatisch dat ik ook in het dagelijks leven mijn lichaam meer als huis ga bewonen en via dit gegeven me als mens met de wereld meer verbonden zal voelen.


Werk aan de winkel, het zal zijn uitwerking niet missen!ELSE KIJGSMAN.NL