Niet slapen


Waarom wordt ik iedere nacht- na 4 uur goed slapen - steevast wakker!?  Geen idee!?


Wat dan echt vervelend is…  hoe slaap ik weer in?

Ik ben klaar wakker, maar heb niet genoeg geslapen om de volgende dag goed door te komen.


Dan ontvouwt zich een boeiend verhaal, vooral omdat het zich iedere nacht herhaalt! Ik heb er een studie van gemaakt!


Ik ben een wakker type en vind slapen eigenlijk zonde van de tijd….

Is dat de grondoorzaak van mijn wakker worden!?


Slapen, zonde van de tijd! Het tegendeel is natuurlijk waar, slapen dient ons als broodnodig herstelvermogen. Het is onze batterij!


Noodgedwongen ga ik dus op onderzoek uit. Ik doe dat door contact op te nemen met de toestand waarin ik verkeer na dat ongewenst wakker worden.

Ik keer mijn aandacht naar binnen en probeer de spanningen die zich voordoen gevoelsmatig te ervaren en er wegwijs in te worden.


Door deze waarnemingen op te schrijven, er de juiste woorden voor te vinden, verandert ongemerkt mijn perspectief. Taal heeft een wonderbare werking, zij “vertaalt” letterlijk mijn gevoelens.


Na een uur voel ik me een totaal ander mens en als ik op een goede manier de krochten van mijn ziel heb doorzocht, verdwijnen de spanningen en grijpen de herstellende krachten weer de kans hun helende werk te verrichten… ik kom tot rust en slaap  weer in.


Door dat onderzoek in de stille rust van de nacht heb ik gevoelstoestanden leren kennen die ik normaal niet ontdek en de volgende dag hoor ik aan de piano nuances, die me anders niet zouden opvallen.


Ik zou bijna dankbaar moeten zijn voor mijn gestoorde slaap. Dat ben ik niet. Slapen is heel wat gezonder.


ELSE KIJGSMAN.NL