MatisseToen Matisse ernstig ziek werd en hij zijn bed niet uit kon om naar zijn schildersezel te gaan, is hij allerlei vormen uit papier gaan knippen en vroeg zijn vrienden (later assistenten) die knipsels volgens zijn aanwijzingen op de muur te prikken.


In het Stedelijk Museum in Amsterdam is momenteel de tentoonstelling “De Oase van Matisse” en die was er nooit geweest als Matisse niet van de nood een deugd had gemaakt. De tentoonstelling is een waar feest vooral door de grote zaal die straalt met deze knipsels.


Ik ken iemand die haar pijnlijke rechterarm niet omhoog kan krijgen om haar haar te kammen. Wat doe je dan in zo’n geval? Net als Matisse! Er liggen zoveel mogelijkheden binnen je bereik om die arm te ontzien en toch je haar te kammen, wie weet wel zorgvuldiger dan je altijd deed.


Je kan i.p.v. je arm naar je hoofd, je hoofd naar je arm bewegen etc. en uitvinden hoe soepel je zou kunnen zijn. De mogelijkheden die er liggen en die we nu nog niet zien, kunnen later goud blijken en voor ons hele gestel een zegen worden.


Zo verging het Matisse! En dat kunnen we allemaal op vele gebieden, het is maar dat je jezelf niet vastpint en beperkt.


Het leven biedt bijna teveel aan mogelijkheden, maar je moet wel de moed hebben ze aan te gaan. En vooral de lol hebben steeds weer opnieuw te beginnen, dat deed Matisse ook… als een kind begon hij knipsels te plakken..
ELSE KIJGSMAN.NL