Luisteren


Heb jij ook zo’n last van die “kwebbeldoos” in je hoofd!?

Die kwantiteit zal wel afhangen van genen, temperament en programmatie.


Zorgt die kwebbeldoos niet dat we per definitie ergens anders zijn dan waar wij op dit moment mee bezig zijn?


Die kwebbeldoos is wel ieders persoonlijk geheim. Daarin lijken we hoewel zwijgend,   sprekend op elkaar!


We verbeelden ons dat een dier daar geen last van heeft. Die zijn meer kant en klaar als ze geboren worden. Wij liggen hulpeloos in de wieg. Ligt daar  een wortel van onze “kwebbeldoos”?


Wij zijn gedoemd tot leren. Wij hebben dan ook grotere hersens gekregen. Noblesse oblige! En dan verpest die eindeloze stroom van gedachten de schoonheid van het echte denken,  ook om b.v. orde op zaken te stellen.


Wist u dat die “kwebbeldoos” één ding niet verdraagt?

Dat er naar hem geluisterd wordt!!  Als je specifiek naar die gedachten luistert dan stoppen ze. Probeer het maar eens uit!!

Dit heb ik niet zelf ontdekt, maar las ik bij de Franse psychiater H. Benoit, een door Baghwan geprezen Gurdjieff adept, waar ik veel van opstak.


Maar hou dat luisteren maar eens lang vol! Dat zal je niet lukken.

Handiger is het je op wat anders te concentreren. B.v. je aandacht i.p.v. in je hoofd, naar het kloppen van je bloed in je pols te verplaatsen. Dan stopt die kwebbeldoos-stroom acuut. Of  gewoon afleiding zoeken. Leve onze mobiel!

Stopt die ‘bezetting’ dan werkelijk!?


Je kunt er natuurlijk ook cursussen voor volgen, mindfulness en er andere uitgekiende technieken bij halen en er zelfs voor naar India of Japan gaan.


Je concentreren, innerlijk overwegen, voelend denken, denkend voelen.

Stil staan bij waar je mee bezig bent. Die rust roest niet!


Je kunt dan gewoon bij de afwas blijven. Of zoals ik, aan de piano bij een etude van Chopin.Het is jouw kwebbel en het vraagt jouw antwoord.
ELSE KIJGSMAN.NL