Konzentration


“Denn es ist klar, dass das blosse Erlernen und Können der gymnastischen Übungen nicht zu dem Erfolg des Einheitlichen Bewußtseins führen kann. Dit citaat komt van een lezing uit 1926 van Elsa Gindler, gymnastieklerares!


Hoe geraken we tot zo’n “eenheids-bewustzijn?”  Door oefeningen niet als doel, maar als middel in te zetten.  Op deze manier kunnen wij  onze geestelijke en gevoelsmatige basis via ons lichaam vorm geven. Dit is een totaal ander uitgangspunt, dan wat in het algemeen onder lichamelijke oefenen/alias trainen wordt verstaan.


Elsa Gindler sprak over haar lessen, als van een laboratorium, waarbij zij de cursisten  uitnodigde gezamenlijk onderzoek te doen. “Arbeit am Menschen”.

Ieder deed door het oefenen praktisch mee aan het onderzoek. Door die gezamenlijke praktijk  kregen de resultaten een universelere betekenis.  De deelnemers kwamen uit de meest uiteenlopende beroepen.


Om goed te ademen, leerden zij geen bepaalde ademhalingsoefeningen, maar bedienden zich van deze oefeningen om de longen beter te laten werken. Dezelfde instelling gold voor alle lichaamsdelen met hun functies.  In mijn geval kweek ik met die houding  intelligente gevoelige pianovingers.


Als je jezelf niet eerst test hoe je aandacht erbij staat, dan sla je het meest essentiële van je oefening over. Helaas is dat de praktijk van alle dag. In de dagelijkse dingen zijn we meestal alleen bezig  om klaar te zijn voor het volgende. Over verdeelde aandacht gesproken! Wil je je studiehouding verbeteren, dan krijg je de hele dag de kans.

Bekijk maar eens hoe je je aandacht in het tandenpoetsen kunt scholen!


Elsa Gindler zei bij springoefeningen tegen een leerling: “Wil je eigenlijk wel springen?”

Lust is onontbeerlijk , maar een goede sprong moet wel voorbereid worden en daartoe is deze  praktische onderzoek methode een  prima weg. Neemt teveel tijd? Een kind is ook negen maanden onderweg.  Aandacht voor de aandacht voor de aandacht…is als in verwachting zijn. Een weg van de lange adem.


Maar wie praktiseert deze kwintessens? Als baby’s begonnen we allemaal met onverdeelde aandacht. Dat moet nog ergens in ons opgeslagen liggen.


“Wordt weer als de kinderen” een  Bijbelse uitspraak.  Misschien wel de rijkste en creatiefste houding die een oudere kan aannemen.


Hier een intelligente methode ter heropvoeding  naar dat verloren paradijs.

ELSE KIJGSMAN.NL