Jan Fabre

 

 

Ik zag een interview met de Belgische spraakmakende theater en beeldend kunstenaar Jan Fabre.

Het viel mij op dat hij geen “dag”boeken schrijft, maar “nacht”boeken. Hij blijkt ‘s nachts nauwelijks te kunnen slapen en profiteert er van ! Tekent en schrijft.

Een man naar mijn hart… maar ik doe het anders.

 

Ik wil mijn wakker zijn ‘s nachts juist gebruiken om zelfkennis op te doen. Daar ligt een bron van speurwerk: hoe ik specifiek in elkaar zit en dat operatief kan maken.

 

Maar dan niet met creatief werk, maar tot het verkrijgen van fundamenteel inzicht in mijn functioneren. Als ik na enkele uren slapen, midden in de nacht wakker word, dan “proef” ik mijn gesteldheid van dat moment. Dat kan je niet zomaar! Daar is heel wat feeling, speurwerk, inzet, innerlijk luisteren, rust, aandacht etc.etc. voor nodig.

 

Breng dat naast je ergernis van het wakker liggen maar eens op….en toch kan het!

 

Bovendien is het een les die alleen maar vruchten afwerpt, want al die eigenschappen heb je nodig om overdag geen “angry detective“ maar een “happy detective” te worden om met Jaap van Zweden te spreken.

 

Jan Fabre is een geweldig creatief kunstenaar, daar kan ik niet aan tippen. Ik vind dus dank zij mijn gestoorde slaap een beter totaal functioneren. Dat is ook creatief!


ELSE KIJGSMAN.NL