Geboren worden

 

Als ik  aan de piano echt goed bezig, dan komt het beeld van een geboorte naar boven. Eerst moet dan de te spelen compositie en alles wat daarbij hoort, goed indalen.

 

Ik herinner me bij de geboorten die ik aan de lijve onderging, heel duidelijk dat stadium. Dan is daar al heel veel aan vooraf gegaan. De conceptie, negen maanden groei. Dan het breken van de vliezen, het geboorteproces waar de indaling het moment is dat de bevalling inzet.

Dan moet het kind nog door het geboortekanaal… en er is zomaar nieuw leven op de wereld.

 

Door de rust die ik nu heb, is er geen enkele reden meer om de studie niet zo te ondergaan. Ik moet me dat zelf wel steeds vertellen. Wat geven we onze wordingsprocessen

toch weinig kans! De instelling van luisteren en ontvangen het natuurlijkste op de wereld, is eerder uitzondering dan regel. Het zijn is volledig door het hebben verdrongen en moeten we dat  zijnsproces weer tot leven brengen.

 

Zijn we dankbaar dat we geboren zijn? Ik vrees dat we dat contact verloren hebben. Als het er wel is, ervaar ik het als de plek van oriëntatie. En inderdaad als je daar komt dan is er leven, leven en nog eens leven: geboren worden.

Nieuwe mogelijkheden: nieuw leven. God of Joost mag weten waar vandaan; zomaar.


 

 

 
ELSE KIJGSMAN.NL