Dimensie


De woorden van Johannes van het Kruis spreken over een dimensie van niet voelen, niet weten, niet bezitten en het niet zijn.


Dat gaat lijnrecht tegen onze cultuur van zelfontplooiing in.

Alom luidt het in het ‘hier en nu’ te leven. Dat betekent 100% aanwezig zijn in ons voelen, weten, bezitten en zijn.


En dan beweert iemand het tegendeel! Al is het eeuwen geleden.


Door onze uitgekiende wetenschap weten wij ook wel dat we meer niet, dan wel weten. Maar wel met het idee dat we het ooit  zullen weten. Het mysterie van het leven viert geen hoogtij. God is allang dood verklaard. Alleen de dood is er nog steeds. 


Waar waren we voordat we geboren waren? Aan de genen sleutelen we al aardig en robots hebben de toekomst. Toch hebben we geen idee waar we vandaan komen.


Terwijl de gedachte aan die dimensie van  niet voelen, niet denken, niet bezitten en  niet zijn, tot me doordringt, reageert mijn adem. Van onder uit mijn buik komt zij omhoog en vult mijn lichaam. Dat doet me tegelijkertijd beseffen, hoe kleinschalig en eendimensionaal ik normaal adem.


Wonderlijk, dat gebeurt door de gedachte aan een dimensie, waarin ik niet voel, niet weet, niet bezit en het niet ben?


Die kwaliteit van ademen kan ik met oefeningen niet bereiken, het gebeurt gewoon. Noem het maar gewoon, hoogst ongewoon! Toch voelt het heel natuurlijk, van binnen uit.


Op dat moment leeft mijn organisme in het hier en nu, terwijl ik me mentaal in een andere dimensie verplaats. Voor mij voelt het  als een eenheid, een ruimer ik, als het deel hebben aan een groter geheel.


De woorden van Johannes van het Kruis klinken ons  vreemd in de oren, maar ze werken bij mij, niet alleen op mijn adem, maar ook op de manier hoe ik me aan de piano gedraag.  Er ontstaat meer ruimte, het gaat van binnenuit anders klinken en de klank van de vleugel resoneert mee.


Ik denk ook aan J.S.Bach, die zijn composities met S.D.G., Solo Deo Gloria, ondertekende.


Ik veronderstel dat hij een dermate benul had van die gigantische dimensie van niet voelen, niet weten, niet bezitten en het niet zijn, dat het voor hem heel natuurlijk was daar deel van uit te maken.ELSE KIJGSMAN.NL