College TourAl jaren kijk ik vrijdagavond op NPO3 naar College Tour.

Een grote verscheidenheid aan gasten die zich blootstellen aan interviewer Twan Huys en een zaal vol studenten die speciaal geïnteresseerd zijn in het beroep van de desbetreffende gast en pittige vragen stellen.


Je zit daar niet alleen te kijk, maar ook voor het blok… en je moet van goede huize komen om die vragen adequaat te beantwoorden.


De gasten komen van uit de meest verschillende disciplines, uit het zakenleven (Bil Gates), schrijvers (Arnold Grunberg) beeldend kunstenaars (Marlène Dumas) cabaretiers (Herman Finkers), voetballers  (Arjen Robben) en vele andere beroepen.


De laatste vraag is altijd “wat zou u de jonge mensen mee willen geven voor hun leven?” Het advies moet wel kloppen met hoe die persoon zich   voordoet onder het spervuur van de behoorlijk confronterende vragen!


Zoals vanavond het antwoord op deze vraag van de 40 jarige minister Lodewijk Ascher. “Liever een onvolmaakt mens die probeert iets te bereiken, dan een toeschouwer die oordelend aan de kant staat”.


Zo kwam hij over: een onvolmaakt mens, een minister die s’ morgens eerst zijn kinderen naar school brengt en om half tien begint! Niks geen flauwe kul, hij doet wat hij juist acht en dat doet hij in zijn werk ook 100%, maar wel onvolmaakt…


Waarom maakte hij zo’n diepe indruk op mij? Met een schok besefte ik weer eens hoe belangrijk het is die onvolmaaktheid te accepteren en dat dan juist de krachten vrij komen die je zo hard nodig hebt om maximaal te functioneren.


Optimaal …hoe vaak verwar ik dat met volmaakt!  Omdat ik ongemerkt toch de perfectie nastreef!? En hoe dat blokkeert, daar weet ik alles van!


Een advies was voor jonge mensen!?  Dan heb ik de eeuwige jeugd!ELSE KIJGSMAN.NL